top of page
Femina

Femina

Helden op reis

Helden op reis

Heldinnen en godinnen in de Griekse mythologie

Doelgroep

Al wie interesse heeft in of meer wil te weten komen over verhalen uit de Griekse mythologie.

Inhoud

Vrouwen zijn in de Griekse mythologie alomtegenwoordig. Denk maar aan de godinnen Athena, Afrodite of Artemis, de Amazones, of de heldinnen Antigone en Medea. Soms spelen ze een leidende, vaak eerder een lijdende rol. We vertellen de talloze verhalen over deze vrouwen, bekijken hun cultusplaatsen en functies die ze vervulden. Dit alles illustreren we met fragmenten uit de klassieke en moderne literatuur of het theater, en met afbeeldingen uit de kunstgeschiedenis. Thema’s als gender, me too en zelfs transgenders zijn nooit veraf. Ontvoerde nimfen, hermafrodieten en zelfs vrouwen die in mannen veranderen, de oude Grieken kenden het allemaal. Niets nieuws onder de zon dus in onze 21° eeuw!

Aanvullend bij deze vijf docerende lessen plannen we ook twee interactieve sessies, waarin we een leesgroep organiseren rond hetzelfde thema: we lezen eerst enkele zangen uit de Odyssee van Homeros, nadien de moderne roman Circe van de Amerikaanse Madeline Miller (2018). We zullen daarin zien hoe een hedendaags auteur op een vernieuwende manier omgaat met die eeuwenoude verhalen.

Aantal deelnemers
Docent :     Jan Verheyen

Minimum 6 deelnemers

Jan Verheyen was jarenlang leraar klassieke talen, pedagogisch begeleider en directeur in Antwerpen en Borgerhout. Hij specialiseerde zich in de Griekse en Romeinse mythen, geschiedenis, kunst en literatuur.

Data

7 dinsdagavonden, telkens van 19.30u tot 21.30u

  • 24 januari (les 1: Pandora + Athena)

  • 31 januari  (les 2: Antigone + Me Too)

  • 14 februari (les3: Amazones + Aphrodite)

  • 28 februari (leesgroep 1 Odyssee)

  • 7 maart (les 4: Medea)

  • 21 maart (les 5: Artemis + transgenders)

Prijs

€ 112 per persoon

bottom of page